Referenties en Aanbevelingen


"Het was al geruime tijd mijn wens om Latijn te leren. Via Facebook werd ik geattendeerd op de beginnerscursus van Otto. Ik ben zeer gecharmeerd van het feit dat Otto de taal als levende taal aanbiedt. Wat erg motiverend werkt is dat je eigenlijk direct begrijpt wat er in je boek staat en dat je al na enkele lessen zelf eenvoudige Latijnse zinnetjes kunt maken. Ik kan iedereen die Latijn wil leren Classica Nova van harte aanbevelen!"

G.J. Kloos

 


"Latijnse les van Otto is een prettige ervaring. HIj neemt de tijd om zaken uit te leggen en verzint leuke oefeningen om de stof te behandelen en herhalen. Otto is enthousiast, geeft zijn leerlingen veel ruimte om te leren en is zeer deskundig in de taal. Het boek is erg laagdrempelig en heel leuk om te lezen.
Ik kan iedereen die interesse heeft om met deze klassieke taal kennis te maken de lessen van Otto aanbevelen."

A. van den Brink

 


"Ik heb sinds 2007 diverse pogingen ondernomen om Latijn te leren, die alle vroeg of laat strandden. En ik was altijd weer van plan om weer opnieuw te beginnen, maar zag er enorm tegenop om me weer door al die uitgangen te moeten worstelen. Tot ik in 2014 door een kennis op Classica Nova gewezen werd, een cursus waarin gewerkt wordt met de methode Lingua Latina Per Se Illustrata (LLPSI) van Hans Ørberg.

Ik ben gaan googlen en raakte meteen enthousiast. In LLPSI vond ik namelijk wat ik miste in andere methoden:

1) Je leert de grammatica 'vanzelf', door veel te herhalen en door de taal actief te gebruiken. Rijtjes stampen is er dus niet meer bij.
2) Je wordt gestimuleerd in het Latijn te denken. Je raakt cognitief dus niet overbelast, doordat je in de ene taal over de andere taal moet nadenken.
3) Je leert het Latijn actief te gebruiken. Alleen de inleiding van het boek is in het Engels, verder is alles in het Latijn. Ook tijdens de lessen wordt zo veel mogelijk uitgelegd aan de hand van het Latijn zelf.

Inmiddels heb ik er 10 lessen (en 8 hoofdstukken van deel I van LLPSI: Familia Romana) op zitten en ik ben nog steeds erg enthousiast. Het is namelijk heel gaaf om te merken dat het steeds wat beter en soepeler gaat en de lessen bij Classica Nova zijn ontzettend leuk en afwisselend. We schrijven zelf korte verhaaltjes, voeren toneelstukjes op voor de groep, bekijken filmpjes waarin de personages uit het boek terugkomen, en docent Otto (Octavus) neemt van alles mee om te gebruiken in de les. Zo heeft hij altijd een lineam 'margaritarum' (ketting met 'parels') en een sacculum (zakje) nummorum (met muntjes) en een anulum (ringetje) bij zich. Verder fluit hij ons terug als we te snel dreigen te gaan en is hij nooit te beroerd om een extra oefening te maken bij het bestaande materiaal.

Echt actief Latijn leren beheersen is een langetermijnplan, daar ben je niet in een jaartje klaar mee. Maar ik ben ervan overtuigd dat als je dat écht wilt en bereid bent er wat tijd in te steken, dat je dan bij Classica Nova aan het goede adres bent."

R. Holwerda