Over Classica Nova

otto.jpgDe drijvende kracht achter Classica Nova en gever van de cursussen is Otto Gradstein, een ervaren docent Klassieke Talen. In 2005 studeerde hij af in de studierichting Griekse en Latijnse Talen en Culturen in Leiden. Al tijdens zijn studie begon hij met lesgeven op het Dalton Den Haag, en later op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, waar hij uiteindelijk 10 jaar zou werken. Sinds augustus 2013 geeft hij les aan het Stedelijk Gymnasium Leiden.

In 2013 werd hij gegrepen door het verlangen om de taal beter actief te leren beheersen, en bezocht hij de zogeheten ‘Septimana Latina’ in Duitsland. Daar leerde hij de taal actief gebruiken: een vaardigheid die hij daarna is blijven ontwikkelen. Sinds die tijd streeft hij ernaar om in zijn lessen aan de gymnasiasten gesproken Latijn te gebruiken, om het spreken van Latijn onder zijn collega’s te bevorderen, en om via Classica Nova ware beheersing van deze mooie taal voor een groot publiek bereikbaar te maken.

Insteek daarbij is om bewust níet de tegenwoordig gangbare leermethode te gebruiken, maar een methode waarbij de taal  beschouwd en geleerd wordt als een levende taal, dus inclusief spreek- en schrijfvaardigheid.

Bij Classica Nova vinden we dat Latijn en Grieks geleerd kan worden zonder woordjes en rijtjes te hoeven stampen. In plaats daarvan wordt er in de lessen veel Latijn/Grieks gesproken en geschreven. Door het actieve gebruik van de taal wordt het geleerde heel vaak herhaald en blijft het veel beter in uw geheugen hangen. Hoewel deze manier van werken eeuwenlang gemeengoed is geweest, geldt hij tegenwoordig als vernieuwend. Vandaar ook de naam “Classica Nova”: de Klassieke Talen in een nieuw jasje. 

Lees hier meer over deze Actieve didactiek.